Bronzen beelden van Ans Zondag

Bronzen beelden van Ans Zondag

In de KunstSalon in Utrecht zijn kunstwerken te vinden die binnen verschillende disciplines vallen, zo zijn er schilderijen en foto’s maar ook (bronzen) beelden. Een van de kunstenaars die zich heeft toegelegd tot de beeldhouwkunst is Ans Zondag. Zij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Haag en woont en werkt tegenwoordig in Andalusië. Deze plek vormt een belangrijke inspiratiebron voor haar kunstwerken, de vele dieren die zij daar in de natuur tegen komt, vereeuwigt Ans Zondag in haar bronzen beelden.

Sierlijke Andalusische paarden en stevige stieren behoren tot vaste gasten in Ans Zondag’s oeuvre. Het is bijzonder hoe zij leven in de versteende dieren brengt. Paarden lijken te galopperen, de muis zet zich af voor een sprong en de eend strekt net zijn pootje uit. Ans Zondag heeft haar dieren hiermee een bepaalde ‘echtheid’ meegegeven. Dit is ook goed te zien bij de vertederende kalfjes en veulens die een terugkomend onderwerp in haar werk zijn. De kwetsbaarheid van deze jonge dieren heeft Ans Zondag op meesterlijke wijze weten te vangen. Het bronzen kunstwerk Get up is hier een goed voorbeeld van; een jong veulen probeert wankelend op te staan. Door de houding en de kwetsbaarheid van de pootjes is Ans Zondag erin geslaagd de onhandigheid van het jonge dier te tonen.

Bronzen beelden Ans Zondag

Ook opvallend aan haar werk is de manier waarop de dieren soms op onmogelijke wijze lijken te balanceren. De vaardigheid van Ans Zondag in het maken van bronzen beelden zie je hier goed in terug. Ze zoekt de grens op van wat mogelijk is en weet op vakkundige wijze de bewegelijke dieren te laten balanceren. Naast de onderwerpen die Ans Zondag kiest, is ook de textuurrijke oppervlakte van haar werk en het gebruik van patina typerend voor haar stijl. Hierdoor krijgen de beelden een prachtige, vaak van elkaar variërende kleur en creëert Ans Zondag een geheel eigen stijl.