Schilderijen van Menno du Gardijn & Mark Verdoes

De KunstSalon, een hedendaagse kunst galerie te Utrecht, biedt verschillende disciplines aan; van fotografie tot schilderkunst en van beeldhouwkunst tot gemengde technieken. Een ding hebben alle werken in De KunstSalon gemeen: alle werken zijn figuratief.

Schilderijen van Menno du Gardijn

Een van de kunstenaars die met verschillende technieken werkt is Menno du Gardijn. Op het eerste oog lijken het herkenbare verhalende taferelen maar altijd hebben ze een vervreemdend randje. Door het gebruik van olieverf, kunststof en transparante lakken krijgen de schilderijen van Menno du Gardijn een haast driedimensionale uitstraling. Du Gardijn isoleert en vergroot herkenbare beelden. De vormen, kleuren en materialen moeten de toeschouwer overrompelen, terwijl de herkenbare taferelen moeten geruststellen. Hierdoor staan de inhoud en vorm in een spanning tot elkaar. Menno maakt niet alleen schilderijen maar ook gestileerde sculpturen. Hij werkt met zowel natuurlijke materialen zoals klei als met kunststoffen; dezelfde kunststoffen die hij ook vaak in zijn schilderijen gebruikt.

Schilderijen van Mark Verdoes

Een ander voorbeeld van het gebruik van gemengde technieken betreft het werk van Mark Verdoes. Mark’s werk is intuïtief en het proces is een belangrijk onderdeel. Zoals hij zelf benadrukt is tijd beweging en beweging is vooruitgang. Deze manier van denken probeert Mark Verdoes te vangen in zijn schilderwerk en tegelijkertijd te vermijden. Zijn eigenzinnige mix van schilder-, foto-, computer- en printtechnieken laat de tijdelijke en tegelijk tijdloze schoonheid en het onvermijdelijke maar poëtische verval van alles zien. De schilderijen van Mark Verdoes doen denken aan de zeventiende-eeuwse Nederlandse vanitas-stillevens en vergankelijkheid en oneindigheid staan dan ook centraal. Echter wel met een eigenwijs en eigentijds tintje. Soms laat Mark Verdoes het toeval zijn gang gaan, andere keren wil hij tot in de precisie controle hebben over het proces. Het resultaat is zijn hedendaagse visie op de kosmos. Alles is met elkaar verbonden door een geordend systeem dat uit ogenschijnlijke random processen lijkt te bestaan.